4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

VW Scirocco I 1977

Giant Killer II

Το πανέμορφο ιστορικό VW Scirocco Ι, που θαυμάσαμε στις τελευταίες αναβάσεις της περασμένης χρονιάς, είναι η συνέχεια ενός… ντράγκστερ. Του Giant Killer I.

Ο ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ κρίκος μεταξύ δύο διαφορετικής φιλοσοφίας τετράτροχων (που, ωστόσο, στόχο έχουν τις επιδόσεις), ακούει στο όνομα Τάκης Καμπύλης, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως κορυφαίος προετοιμαστής που δίνει υπέρτατη σημασία στη λεπτομέρεια και στο νοικοκύρεμα της όποιας κατασκευής δημιουργεί.
Γνωστός από τα Seat Ibiza και, στη συνέχεια, το VW Golf, με το οποίο ο Χρήστος Παπαχριστόπουλος διεκδίκησε πέρυσι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο πάντα γελαστός Έλληνας τεχνικός (αλλά και πολύ καλός οδηγός) καταπιάστηκε τον τελευταίο χρόνο με ένα πρότζεκτ που είναι πολύ της μόδας, για να δώσει και πάλι δείγμα γραφής.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, έστησε εκ του μηδενός ένα αγωνιστικό VW Scirocco πρώτης γενιάς (συγκεκριμένα του 1977), επαναφέροντας στην επικαιρότητα μνήμες κλεισμένες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού, από τότε που ο Φίλιππος Αντωνιάδης πρωταγωνιστούσε κυρίως στις «πίστες» με το δικό του 1.600άρι Scirocco των 186 ίππων.
Ανατρέχοντας στην ιστορία της αυτοκίνησης, θα θυμηθούμε πως το Scirocco ήταν το πόνημα του Τζουτζάρο και του στούντιο Italdesign στην παραγγελία της VW για ένα σπορτίφ μοντέλο. Ουσιαστικά, προηγήθηκε του Golf, το πάτωμα του οποίου χρησιμοποιούσε, παρουσιάστηκε το 1974 και βοήθησε την ιστορική φίρμα στη μετάβασή της από ένα αερόψυκτο παρελθόν σε ένα υδρόψυκτο μέλλον, ενώ τροφοδότησε τα όνειρα εκατομμυρίων νέων της εποχής ως μια σχετικά προσιτή σπορ επιλογή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Έμεινε στην παραγωγή από το 1974 έως το 1992, συναρμολογούμενο από την Karmann, για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από το Corrado και να επανέλθει στην επικαιρότητα ως Scirocco, μόλις το 2008.
Ανατρέχοντας στην παγκόσμια ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το όνομα Scirocco σίγουρα δεν είναι ένα από αυτά που θα σου έρθει στο μυαλό. Κι όμως, η εταιρεία τότε το προωθούσε ως το «Racing Volkswagen» και δεν ήταν λίγοι όσοι το επέλεξαν για αγωνιστικούς σκοπούς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η παράδοση υποστηρίζεται ιδανικά από τη σύγχρονη τεχνολογία, με αποτέλεσμα ένα «οπλικό σύστημα» τελευταίου τύπου σε ιστορικό περίβλημα.
Το κίτρινο -προσεγμένο και στην τελευταία λεπτομέρεια- αμάξωμα φορά 2λιτρο κινητήρα με ξηρό κάρτερ, απόδοσης 277 ίππων (στις 8.800 σ.α.λ., με δυνατότητα περιστροφής για λίγα λεπτά έως και τις 9.500 σ.α.λ.), είναι εξοπλισμένο με μινιμαλιστική λογική και ζυγίζει μόλις 890 κιλά. Η μετάδοση γίνεται -φυσικά- στους εμπρός τροχούς, μέσω 6τάχυτου σειριακού κιβωτίου της Gemini (σαν του Golf 4 Kit Car), που είναι εφοδιασμένο με μπλοκέ διαφορικό της Xtrac.
Τα ηλεκτρονικά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα σημερινό αγωνιστικό (data logger AIM EVO4) και η οθόνη του πολυοργάνου της AIM δίνει όλες τις βασικές αλλά και τις δευτερεύουσες πληροφορίες στον οδηγό.
H ανάρτηση, με τριγωνικά ψαλίδια εμπρός και ενισχυμένο άξονα Scirocco πίσω, διαθέτει αμορτισέρ Proflex Gr A, πλήμνες/άκρα Gemini, πολυρυθμιζόμενη ζανφόρ εμπρός, απλή πίσω και μεταλλικούς συνδέσμους σε κάθε άρθρωση.
Τα φρένα περιλαμβάνουν διπλές αντλίες, κατανομέα πέδησης, αεριζόμενους δίσκους εμπρός με 4πίστονες δαγκάνες και απλούς πίσω με 2πίστονες.
Τέλος, οι πανάλαφρες (3,5 κιλά) ζάντες, διαστάσεων 8,5x15΄΄, φορούν ελαστικά 225x580x15, ενώ το ρεζερβουάρ ασφαλείας χωρά μόνο 30 λίτρα καυσίμου.
Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό περιγράφεται εύκολα με τη φράση «το απλούστερο δυνατό». Πλήρης κλωβός ασφαλείας, ένα μπάκετ, ζώνες 6 σημείων, το πολυόργανο, η ψηφιακή ένδειξη ταχύτητας, η κεντρική κονσόλα με τους απαραίτητους διακόπτες, ένας πύργος στήριξης του επιλογέα ταχυτήτων, το εύχρηστο υδραυλικό χειρόφρενο, τα όρθια πεντάλ με διπλά δοχεία υγρών στη βάση τους, η μπαταρία, δύο μολυβένια έρματα, η πυρόσβεση κι ένα αφαιρούμενο (για εύκολη πρόσβαση του οδηγού) τιμόνι από αλκαντάρα συνθέτουν το ευρύχωρο εσωτερικό του Scirocco πρώτης γενιάς. Την ίδια ώρα, το μάτι παρασύρεται από το διευρυμένο τούνελ στα πόδια του συνοδηγού, προκειμένου να χωρέσει το χταπόδι της εξάτμισης, ένα κομψοτέχνημα, το οποίο, όμως, έχει ήδη προκαλέσει γκρίνιες στο περιθώριο των δύο αγώνων όπου εμφανίστηκε το συγκεκριμένο όχημα. Πρώτη θέση της Ε/11 στην Πορταριά διά χειρός Καμπύλη, δεύτερη στην Πιτίτσα με πηδαλιούχο Παπαχριστόπουλο και τι περισσότερο θα περιμέναμε για να το βάλουμε στο χέρι, ευκαιρίας δοθείσης;
Η συνάντηση έγινε στα Μέγαρα, όπου, δυστυχώς, προβλήματα με την τροφοδοσία και με ένα έντονο «ψάρεμα» χωρίς προφανή λόγο μάς έδωσαν ευκαιρία μόνο για μια σύντομη δοκιμή, η οποία πράγματι μας άφησε με το στόμα ανοικτό.
Το «πράγμα» δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από σύγχρονα αγωνιστικά (κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι Χρήστος Παπαχριστόπουλος και Βασίλης Ζάχος, που το οδήγησαν την ίδια ημέρα μαζί με Φίλιππο Αντωνιάδη!), από πλευράς τόσο δύναμης όσο και στησίματος αλλά και φρένων.
Ο κινητήρας ανεβάζει εύκολα στις 9.000 σ.α.λ., οπότε μια σειρά λαμπάκια σε προτρέπουν να περάσεις στην επόμενη σχέση, ενώ τα 3,2 κιλά/ίππο, σε συνδυασμό με τις καλοστημένες αναρτήσεις και τα δυνατά φρένα, επιτρέπουν ρυθμούς που εύκολα αγγίζουν το 1΄06΄΄, χωρίς ο οδηγός να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, χάρη στην απρόσμενη ευκολία χρήσης που διαπιστώσαμε.
Το γρήγορο τιμόνι δίνει ανά πάσα στιγμή σαφή πληροφόρηση για τη θέση των κατευθυντήριων τροχών και οι Proflex απορροφούν ακόμα και τα απότομα σκαρφαλώματα στα κερμπ, χωρίς παρενέργειες. Τα φρένα, βοηθούμενα από το μικρό βάρος, δε σε αφήνουν εκτεθειμένο (τουλάχιστον στους ρυθμούς αγωνιστικής γνωριμίας) και το σειριακό κιβώτιο είναι το… κερασάκι στην τούρτα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του κινητήρα, την ώρα που ανεβάζει στα ύψη τους δείκτες αδρεναλίνης κι ευχαρίστησης του οδηγού.
Χωρίς να είμαστε σίγουροι αν το συγκεκριμένο Scirocco μπορεί να αγωνιστεί χωρίς αλλαγές σε αγώνες sporting των ιστορικών, δε θα είχαμε απολύτως κανένα πρόβλημα να το οδηγήσουμε, διεκδικώντας μια θέση στη Γενική της Οpen ή όποιας άλλης σύγχρονης κατηγορίας.
Κλείνουμε δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από το δημιούργημα του Τάκη Καμπύλη, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα επιβεβαιωθούμε, όταν το ξαναβάλουμε στο χέρι, χωρίς τα προβλήματα… νεότητας που συναντήσαμε._ Ν. Τ.

VW Scirocco I 1977
Οδηγοί: Χρήστος Παπαχριστόπουλος-Τάκης Καμπύλης
Τεχνική υποστήριξη: Service Καμπύλης
Αρχιμηχανικός: Τάκης Καμπύλης

KINHTHPAΣ
KYBIΣMOΣ 1.995 κ.εκ.
MEΓ. IΣXYΣ 277 ίπποι/8.800 σ.α.λ.
MEΓ. POΠH 25,4 χλγμ./6.900 σ.α.λ.
ΚΟΦΤΗΣ 9.500 σ.α.λ.
METAΔOΣH
ΚΙΒΩΤΙΟ Gemini σειριακό, 6 σχέσεων
ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Power Flow + Xtrac Viscus
ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ Υδραυλικό
ANAPTHΣH
EMΠPOΣ Ρυθμιζόμενα τριγωνικά ψαλίδια, αμορτισέρ Proflex
ΠIΣΩ Ενισχυμένος άξονας Scirocco, αμορτισέρ Proflex
ΦPENA
EMΠPOΣ AP Racing, αεριζόμενοι δίσκοι 300 χλστ. με 4πίστονες δαγκάνες
ΠIΣΩ AP Racing, απλοί δίσκοι 280 χλστ. με 2πίστονες δαγκάνες
ΤΡΟΧΟΙ
ΖΑΝΤΕΣ 8,5x15΄΄
ΕΛΑΣΤΙΚΑ 225x580x15
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ Ασφαλείας 30 λίτρων
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.441 χλστ.
BAPOΣ 890 κιλά